KONUT ZAMLARI
Ülkemizde yaklaşık olarak 5 milyon kişi kiracıdır. Elbetteki bu insanların da ev sahibi olma istekleri vardır lakin çoğu zaman şartlar istenildiği gibi olmadığı için de kiracı olarak yaşamaya devam etmektedirler. Tabi ki ev kiralarına her yıl yapılan zam ile ekonomik olarak daha güçsüz hale gelmekte ve ev satın almaktan biraz daha uzaklaşmaktadırlar.
Ev sahipleri istediği kadar zam yapabilirler mi?
Ev sahipleri kiracılara istediği zaman istediği kadar zam yapabilir mi?
Örnek olarak diyelim ki 800 TL kira bedeli olan bir konutun; ev sahibi kira beyannamesinde gerçek miktarı beyan ediyor mu? Ülkemizde yerleşmiş bir tabir olarak 'kapının önüne koyulmak' şeklinde bir tehdit sebebiyle bir çok kiracı maalesef ki durumu kabul etmek zorunda bırakılarak çaresizliğe itilmektedir. Haksız bir şekilde kira bedelinin artırılması ve kiracı olarak buna sessiz kalmamız aslında haklarımızı bilmediğimizi ve / veya haklarımızı aramadığımızı göstermektedir. Aynı şekilde konut sahibi fahiş bir fiyat artışı yapamayacağını bilmemekte ve / veya işine gelmemektedir. Öğrencilerin kaldığı konutlarda uygulanan kiralar, kişi başı fiyat biçme çok yanlış ve yapılmaması gereken bir uygulamadır. Özellikle öğrencilerin bunları bilerek haklarını aramaları gerekmektedir. Bir öğrencinin aylık giderlerinin ailesine büyük bir maliyet getirdiği açıktır. Öğrencilere konut kirası konusunda yardımcı olunması gerekirken ya da en azından normal bedelle sunulması gerekirken fahiş fiyatların uygulanması öğrenci olmayı daha da zorlaştırmaktadır. Genel olarak kiralara fahiş zam yapmak, yasalarda belirtilen sınırların üzerine çıkmak da insani değildir.
Kira Zamları Neye Göre Yapılır?
Kira zamları yurtiçi üretici fiyat endekslerine (ÜFE) göre yapılmaktadır. Bu zamanların nasıl uygulanması gerektiğini TÜİK (Türkiye İstatistik Kurumu) ‘ten kolaylıkla öğrenebilirsiniz. Ama kısa bir bilgilendirme yapmamız gerekirse; ÜFE, kira zammı yaparken on iki aylık ortalama değerlerin esas alınacağını karara bağlamıştır.